Oma tarina

  

OPINNOT

- Kalevalainen jäsenkorjaus, Kansanlääkintäseura ry 2/2018-
- Hevosharrastepalveluiden tuottaminen, Koulutuskeskus Salpaus 2014-2016
- Hevoskasvatus, Ypäjän Hevosopisto 2013-2014


Lisäksi valmentaudun säännöllisesti, kouluttaudun kehonkäytön parissa eri menetelmien avulla ja opiskelen biomekaniikkaa sekä liikuntapedagogiikkaa. Päivitän ja kehitän omaa osaamistani myös alan kursseilla ja luennoilla.


MITÄ LÖYTYY RANSKALAISTEN VIIVOJEN TAKAA?

Olen opettanut jo vuosia, mutta mistä tämä rakkaus lajia kohtaan sai alkunsa ja miten harrastajasta tuli ammattilainen?


Ensimmäistä kertaa istuin hevosen selässä 3-vuotiaana, mutta itse harrastus alkoi ollessani 7-vuotias. 11-vuotiaana sain ensimmäisen hoitohevoseni ja silloin kuvioihin tulivat myös tallityöt. Sinnikkyys palkittiin ja vuonna 1990 ollessani 13-vuotias unelmani toteutui. New forestin poni Topias II oli ensimmäinen oma ponini!

Vuosia myöhemmin muutin perheeni kanssa Espanjaan ja harrastus muutti luontoaan - jokapäiväiset tallirutiinit vaihtuivat satunnaisiksi maastoretkiksi. Málagassa asuessani pääsin tutustumaan hieman lähemmin paikalliseen kasvatustoimintaan, koska silloisen puolisoni perhe harjoitti pienimuotoista PRE-hevoskasvatusta.

Takaisin Suomeen palasin vuonna 2008 ja pikkuhiljaa hevoset alkoivat täyttää arkeani uudelleen.
Vuosi 2012 oli suurten muutosten vuosi. Vietin kaiken vapaa-aikani tallilla ja silloin ajatus ammatinvaihdosta oli selkeämpi kuin koskaan. Haaveista tuli totta. Myin silloisen lounasravintolani ja aloitin työt hevoslomittajana. Muutama kuukausi tämän jälkeen aloitin työt Rauhamäen ratsutilalla oppisopimuksella. Tietopuoliset opinnot suoritin Ypäjän Hevosopistolla hevosjalostusta ja kasvatusta opiskellen.

Ressu Sellman-Rauhamäki mullisti käsitykseni sekä ratsastuksesta että hevosten käsittelystä. Olin aina ajatellut, että jotain tästä omasta tekemisestä puuttuu. Olin tähän asti kuitenkin käynyt ratsastamassa monien eri opettajien tunneilla, mutta en vain saanut vastauksia kysymyksiini. Tiesin ja tunsin, että jotain tässä pitäisi muuttua, mutta en tiennyt mitä. Vihdoin kysymyksiin tuli vastauksia ja seuraavat 2 vuotta kuluivatkin rakentaen tietä kohti kehotietoista ratsastusta ja luonnollista hevosmiestaitoa.

Minua oli aina kiehtonut ajatus saada tehdä töitä varsojen ja nuorten hevosten kanssa. Rauhamäellä pääsin toteuttamaan toiveeni myös tällä saralla. On todella hienoa, että sain olla mukana jokaisessa eri koulutusvaiheessa. Tie varsasta asiakaskäyttöön on pitkä, mutta niin mielenkiintoinen ja palkitseva!


4-v Avalonin Tulppaana, Rauhamäen ratsutila 2014
Syksyllä 2014 oli jälleen aika puntaroida omia tavoitteita. Ajan mittaan olin nimittäin huomannut, kuinka mieluisaa minulle oli tullut opettamisesta. Opettaminen tuli elämääni itseasiassa vähän kuin varkain ja pikkuhiljaa se vei sydämeni aivan tyystin. On todella hienoa nähdä, kun palat alkavat loksahdella paikoilleen. Riemu oppilaan onnistumisesta on todellakin aitoa ja yhteistä. Minulle parasta palautetta on nähdä iloinen oppilas ja tyytyväinen, motivoitunut hevonen. Nyt, kun mietin omaa historiaani ratsastajana minun pitää olla oikeastaan kiitollinen siitä, että olen kohdannut erilaisia haasteita oman ratsastustaitoni kehittämisessä. Tällä tavoin tiedän minkälaisia haasteita oppilas voi kohdata (ja miltä se tuntuu) ja kuinka voin häntä auttaa. Syksyllä 2014 jatkoin opintojani Koulutuskeskus Salpauksessa harrasteohjaaja-linjalla.

Korrin Tallilla aloitin työt maaliskuussa 2015. Työnkuvaani kuuluivat yhä enemmän opetus ja ratsutukset. Samoihin aikoihin aloin valmentautumaan myös koulu- ja esteratsastuksen merkeissä Virpi Lepolan opissa. Kesäkuussa 2016 valmistuin hevostalouden opinnoistani osaamisalana hevosharrastepalveluiden tuottaminen ja hevosurheilun lajeissa toimiminen. Tämän lisäksi työskentelin tallivastaavan roolissa 8/2016-8/2017. Valmistumiseni jälkeen päätyöni on ollut kuitenkin opetuksen parissa. Marraskuusta 2017 alkaen aloin toteuttamaan opetustyötäni yrittäjänä.

Alkuvuodesta 2018 aloitin kalevalaisen jäsenkorjauksen opinnot. Jäsenkorjausta lähdin opiskelemaan ajatuksena täydentää osaamistani opetustyössä. Tästä lähtikin sitten avautumaan ihan oma maailmansa. Mahtavan paljon olen saanut lisää työkaluja opettamiseeni, sillä nämä kaksi asiaa tukevat toisiaan hienosti. Aika alkumetreiltä kävi myös selväksi, että tästä olisi tulossa minulle toinen ammatti. Elokuussa 2018 sain suoritettua kalevalaisen jäsenkorjauksen perusopinnot ja nyt matka jatkuu jatko-opintojen merkeissä.5-v. Suncatcher Lev, Korrin Talli 2017
Tähänastisesta matkasta kiitän Ressua ja Virpiä heidän opeistaan, Korrin Tallia niistä kaikista mahtavista asioista, joita sain työni puolesta siellä toteuttaa sekä monia ammattilaisia, joilta olen saanut uusia näkökulmia sekä työkaluja omaan ratsastamiseen, opettamiseen ja kehonhuoltoon kuten Tiia Järvinen, Aira Toivola, Arto Vähätalo, Equstomin henkilökunta, Juha Säpsä ja Piia Koivunen.

Kiitos myös kaikille oppilailleni sekä niille kaikille hevosille, joiden kanssa minulla on ollut kunnia oppia ja opettaa.
Kommentit

Suositut tekstit