Mikä ihmeen posturología?

Tutkimusmatka jatkuu, eli taas ollaan uuden asian äärellä - kiitos Instagramin. Ihan äkkiä en olisi uskonut, mihin kaikkeen sitä tuleekaan törmättyä tuon sovelluksen ansiosta. Heti alkuun haluan lähettää tätäkin kautta terveiset ja isot kiitokset oppilailleni Hannalle ja Minnalle, jotka "yllyttivät" ja opastivat minua Instagramin käytössä.

Edellisen postauksen lopussa jo ehdinkin vinkata, että olen tämän lyhyen Instagram-taipaleeni aikana ehtinyt löytämään ihan mahtavaa espanjan ja portugalin kielistä materiaalia hevosen ja ihmisen biomekaniikasta sekä kuntoutuksesta. Kirsikkana kakun päälle löytyi sitten tämä posturología. Varmaan aika monelle herää kysymys, että miksikö luen espanjankielisiä julkaisuja? Tähän selvennykseksi - toinen kotikielistäni on espanja. Ilokseni voin todeta pystyväni seuraamaan julkaisuja myös portugalin ja italian kielellä.

Mutta mikä tai mitä se posturología sitten on? Suomenkielistä vastinetta tälle sanalle ei ole, koska Suomeen ei ainakaan toistaiseksi ole posturología rantautunut. Kovin monessa kielessä ei tätä sanaa tunneta, eikä myöskään kovin monessa maassa tätä "harjoiteta". Posturología on tunnettu Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Brasiliassa, Argentiinassa ja Kanadassa. Posturología tulee sanasta postura, mikä tarkoittaa ryhtiä ja asentoa.

Monet sekoittavat posturologían ergonomiaan. "Ergonomia on ihmisen ja tekniikan vuorovaikutuksen kehittämistä, jonka tavoitteena on turvallisuus, terveys sekä järjestelmien häiriötön ja tehokas toiminta." Posturología puolestaan perustuu neurologiseen tieteeseen, jonka ideana on tarkastella niitä asioita, joista ihmisen ryhti ja asennot on rakennettu ja mitä seurauksia on rakennuspalikoiden dekompensaatiosta eli epätasapainosta. Epätasapaino puolestaan aiheuttaa huonoja asentoja, rakenteellisia muutoksia ja kipua. Argentiinalainen fysiatri Verónica Quintana sanoo, että tutkimuksien mukaan vain 8% väestöstä on ideaali ryhti. Tältä hyvän ryhdin omaavalta kahdeksalta prosentilta ei löydetty tuki- ja liikuntaelinsairauksia, kipuja tai degeneratiivisia eli rappeuttavia sairauksia.



kuva: Ramos Mejía



Entäpäs tämä jäljellä oleva 92% ? Ranskalainen osteopaatti ja posturologi Gérard Vallier sanoo, että olemme kaikki asymmetrisiä (epäsymmetrisiä) kiitos meidän oman kehon rakenteemme, tottumuksiemme ja elämäntapojemme. Jotkut meistä kompensoivat asymmetriaa ilman, että se aiheuttaisi sairauksia. Tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin. Asymmetria/epätasapaino voivat olla syynä moninaisiin vaivoihin ja sairauksiin. Epätasapaino voi aiheutua yhden tai useamman asentoreseptorin asynkronisuudesta eli epätahtisuudesta/eriaikaisuudesta. Alla joitakin esimerkkejä, jotka vahvasti liitetään ryhtivirheisiin:


- Krooninen ristiselän kipu, selkäkipu
- Toistuva niskakipu
- Toistuva iskias
- Välilevytyrä
- Toistuvat nyrjähdykset ja lihasvauriot
- Alentunut suorituskyky
- Plantaarifaskiitti
- Asentohuimaus
- Päänsärky, Migreeni


Posturologia keskittyy siihen miten aivot kommunikoivat kehon kanssa. Ryhti on siis tulos siitä tiedosta, jota aivot saavat asentoreseptorien kautta.
Mitä nämä asentoreseptorit/asentotunnistimet sitten ovat? Tärkeimmät ovat silmä, jalka, purentaelimistö (hampaat ja puremalihakset) iho ja sisäkorva. Tämä posturaalinen järjestelmä pitää meidät "jaloillamme", joten sen optimaalinen toiminta on tärkeää pystyäksemme toimimaan oikealla tavalla arjen askareissamme, työ ja urheilu mukaan lukien. Se on automaattinen järjestelmä joka toimii ennen liikettä, sen aikana ja jälkeen.



kuva: CIES Argentina
 

Reseptoreista ensimmäinen on jalka, sillä se on yhteys kehon epätasapainon ja maan välillä. Silmä puolestaan ei ole pelkästään näköelin, vaan se on (kuten jalka) yksi tärkeimmistä posturaalijärjestelmän reseptoreista. Kun silmää liikuttavat lihakset ovat epätasapainossa, meidän käsitys ympäristöstä muuttuu ja koko keho yrittää kompensoida tätä ilmiötä aiheuttaen mm. muutoksia ja kiertymiä hartioissa ja lantiossa. Suun terveyteen on myös syytä kiinnittää huomioita. Liian usein aliarvioidaan yhteys hampaiden ja koko kehon terveyden välillä. Myös vinoudet ja purentaviat aiheuttavat epätasapainoa koko kehoon - leuathan kiinnittyvät suoraan lihaksistoon kieliluun kautta.

Iho on elimistön suurin elin, joka on varusteltu hyvin tarkoin reseptorein. Reseptorit välittävät keskushermostolle välitöntä tietoa mm. paineesta, kivusta ja venymisestä. Arpi iholla, riippuen sen sijainnista, voi häiritä reseptorin normaalia toimintaa. Arpikudos voi itse asiassa tuottaa jopa 1,5 voltin sähkövarauksen. Tyypillinen solun sähkövaraus on vain 80 millivolttia. Tämä tarkoittaa, että arpikudoksen toiminta on kuin väärin asennetun akun, joka tuottaa epänormaaleja sähkösignaaleja. Nämä vääränlaiset signaalit häiritsevät hermoston toimintaa ja lopputuloksena voi olla krooninen kipu.

Pienikin epätasapaino jonkun reseptorin kohdalla voi siis saattaa koko järjestelmän epätasapainoon. Tämän seurauksena järjestelmä tottuu uuteen, epätasapainoiseen asentoon. Kauheaa tässä onkin se, että nyt järjestelmä pitää tätä uutta asentoa hyvänä. Se pystyy toimimaan tässä virheasennossa mutta ei pysty sitä itse korjaamaan. 

Miten reseptorit säädetään kohdilleen? Jalan virheasentoa käsitellään asentoa korjaavilla pohjallisilla ja mahdollisesti manuaalisella terapialla tai harjoituksilla. Silmää voidaan hoitaa visuaalisilla kuntoutusharjoituksilla ja silmätipoilla. Purentaelimistön häiriötiloja voidaan lähestyä manuaalisella terapialla. Joissakin tapauksissa, kuten esim. bruksismi, tarvitaan kuitenkin erikoishammaslääkärin suorittamaa hoitoa. Arven hoitoon (mikäli tämä häiritsee reseptorin toimintaa) suositellaan eteeristä öljyä.

Tähän lopuksi vielä kysyisin, että kuinka monelle tuli tunne, että itse asiassa ollaan tietyllä tavalla aika tutun asian äärellä? Opetuksessani pyrin usein tuomaan esille, että kehomme on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Valitettavasti se oppii ajan kanssa tulkitsemaan virheellisetkin asennot oikeiksi ja harvemmin se syy löytyy sieltä mistä oire.



Kommentit

Suositut tekstit