Istunta vs selän terveys

Viime viikonloppu vierähti jälleen koulun penkillä ja tällä lähijaksolla perehdyimme selän alueen ongelmiin. Tästä inspiroituneena ajattelin kirjoittaa muutamia ajatuksia liittyen istunnan vaikutuksesta selän terveyteen. Teille, jotka luette ensi kertaa blogia tai ette ole seuranneet Facebook-sivuja - aloitin Kalevalaisen jäsenkorjauksen opinnot alkuvuodesta.

Olen aina kertonut oppilailleni, että hyvä istunta ja kehonkäyttö auttavat pitämään terveinä sekä omaa, että hevosen selkää. Tällä kertaa puhutaan kuitenkin asioista hieman yksityiskohtaisemmin, koska uskoisin että kovin moni ei välttämättä tiedä miten paljon istunnalla onkaan merkitystä selän terveyden näkökulmasta.

Selkärangan tehtävä on suojata selkäydintä ja tukea vartaloa. Se rakentuu nikamista ja niiden välilevyistä. Ihmisellä on 7 kaulanikamaa, 12 rintanikamaa, 5 lannenikamaa, 5 ristinikamaa jotka ovat sulautuneet ristiluuksi ja 1-5 häntänikamaa jotka ovat sulautuneet häntäluuksi.



Selkärangan luonnolliset kaaret sivulta katsoen : kaula- ja lannerangan alueen lordoosi (kovera) sekä rintarangan, risti- ja häntäluun kyfoosi (kupera).

Nikamien välissä on nikamavälilevy, jonka tehtävänä on toimia kahden nikaman välisenä nivelenä mahdollistaen taivutus- ja kiertoliikkeet sekä jakaa selkärankaan kohdistuvaa painetta suuremmalle alueelle. Tyynymäisen välilevyn tehtävänä on toimia myös iskunvaimentimena. Aikuisen välilevy on verisuoneton, joten sen aineenvaihdunta riippuu sitä ympäröivistä verisuonista. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? - Välilevyn hyvä aineenvaihdunta on riippuvainen pumppaavasta kuormituksesta, joten pysyäkseen terveenä selkä tarvitsee liikettä. Mikä tahansa liike ei kuitenkaan ole hyväksi, kuten esimerkiksi tärinä tai äkkinäiset, rajut liikkeet. 

Mitä vaaroja piilee istuntavirheissä? - Kuten ylläolevasta kuvasta voimme havaita, selässä on sekä koveria- että kuperia kaaria. Kehon paino ja kuormitus jakautuu kauttaaltaan eri osille, mutta lannerangan alaosa (rangan sivukuvassa keltaisen värinen osio) kuormittuu eniten, sillä se kantaa kehon painon ja liikkuu eniten. Nyt jos tähän lisätään epänormaali asento, esim. notkoselkäinen istunta, kuormittuvat välilevyt epätasaisesti. Notkon koveralla puolella välilevyihin kohdistuu puristusvoima ja kuperalla puolella jännittävä voima. Tähän kun lisätään vielä se, että liikkeeseen ei pystytä mukautumaan (koska istunta/ei ymmärretä liikkeen suuntaa) on soppa valmis. Paine ja tärinä ovat paha yhdistelmä selkärangalle, varsinkin pitkällä aikavälillä. Ja tärinällä tarkoitan nimenomaan niitä "iskuja" jotka syntyvät kahden eri suuntaisen liikeradan (hevosen ja ratsastajan liikkeet eivät kulje samaan suuntaan) törmätessä toisiinsa.


Välilevyn pullistuma. Kuva: Mais coluna Brasil
Tuloksena pitkästä ja vääränlaisesta kuormituksesta saattaa välilevyihin syntyä muutoksia. Nämä muutokset voivat aiheuttaa esimerkiksi pysyvämpää (kroonista) selkäkipua ja välilevyn pullistuman oireita. Nikamavälin esiinluiskahdus eli välilevyn pullistuma on kahden lannenikaman välisen osan pullistuma joka painaa iskiashermon juurta aiheuttaen kovaa kipua. Iskias alkaa yleensä äkillisestä nostosta, mutta välilevyyn syykehään on sitä ennen kehittynyt pieniä repeämiä. Välilevyn paraneminen on yleensä hidasta - n. 3-6 kuukautta. Pahimmassa tapauksessa välilevyn vauriot vaativat leikkaushoitoa. Kerran vaurioitunut kudos altistuu herkemmin uusille vaurioille, sillä arpikudos vähentää kudoksen elastisuutta ja heikentää aineenvaihduntaa.
Kaikki kipu selän alueella ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita iskiasta. Myös tilapäiset puristustilat (mm. tulehdukset ja fasettilukot) voivat aiheuttaa iskiastyyppisiä oireita.

Mitä pitäisi tehdä edistääkseen selän terveyttä ratsastuksen näkökulmasta? - Istunta. Tätä ei voi liiaksi peräänkuuluttaa. Kehon täytyy olla sille neutraalissa, luonnollisessa asennossa välttyäksemme kuormittamasta sitä väärällä tavalla ja pystyäksemme mukautumaan hevosen liikkeeseen. Liikkeeseen mukautuminen puolestaan edellyttää ymmärrystä liikkeen suunnasta. Ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä hyvä keskivartalon tuki/lihastasapaino, joka auttaa säilyttämään hyvän asennon ja hallitun mukautumisen liikkeeseen.
Toki selän ja koko kehon terveyteen vaikuttaa monta muutakin seikkaa, kuten nivelten ja lihasten tasapaino. Erilaiset kireydet kehossamme kun aiheuttavat virheasentoja ja heikentynyttä aineenvaihduntaa kudoksissa. Tästä sitten voisi kirjoittaa ihan oman lukunsa. Tämänkertaisen postauksen tarkoitus oli antaa pieni pintaraapaisu siitä, miten me omalla toiminnallamme voimme joko edistää tai heikentää kehomme tukipilarin terveyttä.



Ps. Jos jokin jäi askarruttamaan mieltä, entiseen tapaan voi napata hihasta kiinni tai lähestyä vaikkapa s-postilla.










Kommentit

Suositut tekstit