Täydellistä istuntaa metsästämässä

Viime viikolla siivoilin työhuoneeni kaappia ja sattumalta löysin monta vuotta vanhan monisteen ratsastuskurssilta. Yhden tunnin teemana oli istunta ja tämän alla luki "Ope vääntää oikeaan asentoon". Piti oikein istua alas hetkeksi. Minä henkilökohtaisesti en haluaisi vääntää ketään mihinkään suuntaan ja siitä sainkin inspiraation kirjoittaa ajatuksiani tähän teemaan liittyen.

Mikä tai minkälainen on täydellinen istunta? Vuosia sitten koulussa opettajani sanoi: "Ajatelkaa jotain kuuluisaa kouluratsastajaa." Noh, ensimmäisenä mieleeni tupsahtaa Charlotte Dujardin. Ajatuksen tasolla tämän kaltainen mielikuva toimiikin, mutta entäpä sitten käytännössä? Tuskinpa. Jo ihan sillä, että minun vartaloni mittasuhteet eivät ole samat kuin kyseisellä ratsastajalla. Itse asiassa meillä jokaisella on oma rakenteemme erilaisine mittasuhteineen. Tämä tarkoittaa ettei meille kaikille löydy yhteistä, samanlaista täydellistä istuntaa.

Unohtakaamme siis heti kättelyssä tämä pitkään vallinnut "one size fits all"-periaate. Sen paikka on tästä lähtien mappi ö:ssä.

Meidän kehomme ovat erilaisia ja tämä tietysti vaikuttaa ratsastukseen. Eroavaisuuksia löytyy ihan lantiosta lähtien. Lantiohan on yksi vaikuttavimmista tekijöistä ratsastusta ajatellen. Reisiluiden pituuksissa on eroa ja siinä kuinka ne lantioon kiinnittyvät. Ai niin, ne pohjeluutkin. Niissäkin on eroja. Aikamoista. Ja nyt vasta päästiin alkuun. Olka- ja kyynärvarsien luiden pituuksissa löytyy yhtälailla eroja. Tämän vuoksi ei voi myöskään olettaa, että ratsastajan käsille olisi vain ja ainoastaan se yksi tietty oikea paikka. Entäpä selkäranka ja sen kaarevuudet? Allekirjoittaneella on siinä kohtaa suoraa missä rangan pitäisi kaartua ja päinvastoin. Tähän kaikkeen edelliseen kun lisätään mahdolliset lihaskireydet ja vanhat vammat, ei varmasti jää epäselväksi kuinka erilaisia olemme.

Kun otamme huomioon eroavaisuutemme ja hylkäämme ajatuksen olla juuri samanlainen kuin joku muu, voi matka alkaa kohti sitä omalle kropalle sopivaa istuntaa. Oman kehon säännöillä. Hyvä istunta lähtee siitä, että keho on sille luonnollisessa asennossa. Toki se vaatii muutakin, mutta luonnollinen asento on perusedellytys kaikelle muulle.

Melkeinpä kehottaisin unohtamaan myös sanan täydellinen. Siitä tulee ainakin itselleni heti sellainen pakonomainen fiilis. Vähän niin kuin leukaperät kireällä ja otsasuoni pullistuneena. Se, että mennään oman kehon ehdoilla ei kuitenkaan tarkoita mitään löysäilyä. Se on hienosäätöä, harjoittelua, henkistä ja fyysistä hikoilua sekä ripaus huumoria. Sitä voi tulla aika hyväksikin ratsastajaksi, vaikka välillä vähän nauraakin harjoittelun lomassa. Suosittelen kovasti kokeilemaan.Kommentit

Suositut tekstit