Kevyellä(kin) istunnalla on väliä

Istuntatunnit mielletään hyvin usein perusistunnan korjaukseen/kouluratsastukseen. Tämä on aivan oikein, mutta on se paljon muutakin.

Perusistunnan lisäksi moni kaipaa ohjausta mm. tasapainoisen kevyen istunnan löytämiseksi. Ratsastajan painopiste, massan jakautuminen ja lantion asento ovat avainasemassa. Sileällä työskentelyn lisäksi kevyttä istuntaa tarvitaan myös este- ja maastoratsastuksessa.

Usein ratsastajan on vaikea tunnistaa itsenäisesti oman kehonsa virheasentoja, sillä virheellisiinkin asentoihin keho tottuu, vaikka se ei tätä palvelisikaan. Kehon asennolla on myös suoranainen vaikutus hevosen liikkumiseen. Alla kuvasarja kevyen istunnan korjaamisesta.

kuva 1. Ratsastajan painopiste on liian edessä ja ylhäällä. Tasapainon säilyttäminen on vaikeaa, koska vartalo kippaa eteen. Tarvitaan paljon voimaa yrittää pitää tällainen asento yllä - keho jännittyy lähes kauttaaltaan.


kuva 2. Massaa on jaettu jo tasaisemmin. Nyt paino on kuitenkin hieman liian takana - jalka lähtee työntymään eteenpäin ja alkaa viemään painoa entistä taaemmas.


kuva 3. Painopiste on kohdillaan ja massa jakautunut hyvin. Lantion asento sallii liikkeeseen mukautumisen. Tasapainon säilyttäminen on helpompaa eikä asento turhaan kuormita ratsastajan kehoa.

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit