It takes two to tango

Varmasti kaikki oppilaani ovat joskus kuulleet minun vertaavan ratsastusta paritanssiin. Onhan niissä hyvin paljon samaa. Kehon asennolla, liikkeen suunnalla ja rytmillä on valtava merkitys lopputulosta ajatellen. Tanssiminen parin kanssa voi olla todella hieno kokemus, kun kaikki menee nappiin. Päinvastaisesti se voi olla myös aika kauheaa, jos tanssipartnerilla on esimerkiksi aivan oma käsitys rytmistä. Aivan kuten tanssikin, ratsastus on yhteistyötä niin fyysisellä kuin psyykkisellä tasolla. Kun asiaa näin ajattelee on selvää, että molemmilla osapuolilla on suuri merkitys.

Itse olen onnellisessa asemassa siinä mielessä, että aikoinaan sain erittäin hyvät eväät istunnan korjaamiseen oppisopimustyöpaikkani kautta. Perinteisesti ratsastusta on kuitenkin mietitty enemmän hevosen kautta. Tämä näkyy myös alan koulutuksissa. Koulussa saimme erittäin kattavasti tietoa hevosesta. Opimme mm. terveydenhoitoa, lääkintää, ruokintaa, anatomiaa, hevosen liikkeen analysointia, valmennusfysiologiaa ja varusteoppia. Ratsastuskoulutoiminnan ja ratsastuksen opetuksen tunneilla puolestaan pääpaino oli opettajan pedagogisissa taidoissa, tuntisuunnitelmissa (tekniikan näkökulmasta) sekä turvallisuudessa.


Equstomin Simo arvioi ratsastajan istuntaa ja apujen käyttöä


Meitä toki kehotettiin panostamaan istuntapainotteiseen opettamiseen, mikä sinänsä on jo muutos parempaan. Koulun puolesta teimme myös retken Equstomiin, jossa yhden päivän ajan saimme opetusta ihmiskehosta ja sen toiminnasta ratsastusta ajatellen.  Toisin sanoen, ohjaajien ja opettajien koulutuksessa ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan liittyvä opetus on hyvin pientä.

Valmistumisestani on kulunut nyt puolitoista vuotta. Olen tutkinut erilaisia jatko-opiskelumahdollisuuksia jo vuoden, mutta mitään valmista pakettia en ole omiin tarpeisiin ja tavoitteisiin löytänyt. Nyt on siis aika raivata oma opintopolku ja hankkia juuri sitä tietoa ja taitoa, minkä kokee omaan tilanteeseensa hyväksi ja tarpeelliseksi. Minä haluan tietää ehdottomasti lisää. Ihmisen kehosta ja sen toiminnasta, koska tangoon tarvitaan kaksi. Paluu koulun penkille on siis edessä ja se tapahtuu jäsenkorjauksen ja liikuntalääketieteen merkeissä.

Kommentit

Suositut tekstit