Oppimistyylit

Opitko kuulemalla, tekemällä vai näkemällä?

Aikaisemmassa postauksessa pohdittiin fyysisiä eroja ja miten ne vaikuttavat ratsastukseen. Tällä kertaa tarkastellaan oppimistyylejä ja niiden eroavaisuuksia. Tiesitkö, että meillä on eri tapoja käsitellä uutta tietoa ja että oman oppimistyylin käyttö parantaa suorituksia. Ihmisellä voi olla yksi vahva oppimistyyli, joka selkeästi erottuu muista. Vaihtoehtoisesti vahvoja alueita voi olla useitakin.



Itse olen visuaalinen oppija. Opin siis parhaiten näkemällä ja lukemalla. Lieneekö tässä yksi syy siihen, miksi etsin paljon tietoa myös kirjallisuuden kautta. Ehkäpä se tuntuu helpolta tavalta oppia (?) Luennoilla ja kursseilla minulla on aina mukana muistiinpanovälineet, sillä haluan kirjoittaa ylös kaiken mahdollisen. Tällä tavoin voin myöhemmin lukea muistiinpanot kaikessa rauhassa ja kerrata opitut asiat. Olen myös niitä, jotka tekevät alleviivauksia ja merkintöjä valmiisiin teksteihin ja mielelläni käytän näissä värejä.



Ratsastaessa on joskus tullut hetkiä, jolloin en ymmärrä mitä opettajani tarkoittaa. Vaikka ne ohjeet olisikin annettu selkeästi. Silloin pyydän opettajaani näyttämään minulle ihan kädestä pitäen mitä hän tarkoittaa. Toinen hyvä tapa (mikäli siihen on mahdollisuus) on pyytää opettajaa itse nousemaan hevosen selkään. Nämä ovat olleet aika valaisevia hetkiä ja siksipä suosin niitä myös omassa opettamisessani.


Koen tämän visuaalisuuteni erittäin tervetulleena vahvuutena, sillä onhan työstäni opettajana suuri osa juurikin sitä näkemistä ja katselua. Aika harvan kohdalla kuitenkaan asiat ovat täysin
mustavalkoisia oppimistyylin suhteen. Eivätkä ole myöskään minun kohdallani. Opin mm. myös keskustelemalla, kokeilemalla ja yhdistämällä teoreettiset ohjeet käytäntöön.

      
Kiinnostaako sinua tietää, minkälainen oppija olet? Oppimistyylitestejä löytyy useampikin, mutta laitan alle linkin samasta testistä, minkä teimme ohjaajakoulutuksessa.  

http://www.porttivapauteen.fi/vapautuvat/opas_oppimisvaikeuksiin/oppimistyylit/oppimistyylitesti 


                                                                                                                                                                       
 
 
 
 
* Eniten pisteitä A-kohdista = Visuaalinen oppija
 
- Oppii parhaiten näkemällä, lukemalla ja katselemalla
 
- Oppimisessa auttavat värit, kuvat, kalvot ja taulukot
 
- Lukiessa alleviivaukset ja muut merkinnät auttavat
 
- Omaa usein hyvän mielikuvituksen
 
 
* Eniten pisteitä B-kohdista = Auditiivinen oppija
 
- Oppii parhaiten kuulemalla ja keskustelemalla
 
- Rytmi ja musiikki saattavat auttaa
 
- Äänikirjat auttavat oppimisessa
 
- Ohjeet mieluummin suullisesti kuin kirjallisesti
 
 
* Eniten pisteitä C-kohdista = Kinesteettinen oppija
 
- Oppii parhaiten kokeilemalla ja itse tekemällä
 
- Tärkeää on miellyttävän tuntuinen opiskeluympäristö
 
- Liikkuminen ja tauot ovat tärkeitä
 
- Teoreettiset ohjeet yhdistetään käytäntöön
 
 
 
 
Yllätyitkö testin tuloksesta vai oliko se itsestäänselvyys? Entäpä onko vahvin alueesi selkeästi ylivoimainen vai oliko ero toisiin nähden pieni? Omalla kohdallani ei tullut mitään suurta yllätystä. Voin kuitenkin sanoa, etten ollut ajatellut asiaa sen kummemmin ennen tätä testiä, joten koin sen oikein hyödylliseksi. Vaikka ero vahvojen alueitteni välillä on aika selkeä, mistään murskavoitosta sentään ei voida puhua.
 
 
 
 

Kommentit

Suositut tekstit